Beskytt ørene dine når du er på festival

Det er mange som reiser på musikkfestivaler for å oppleve sine favorittartister, og dette er en fin måte å kunne oppleve mange konserter på noen få dager. Også i Norge er det mange bra musikkfestivaler, blant annet

Tons of Rock, som er flyttet fra Halden til Oslo sommeren 2019. Med navn som Kiss og Def Leppard er det ingen tvil om at mange ønsker å oppleve denne festivalen.

Pass på hørselen

Lydnivået er høyt på festivalkonsertene, og det kan være spesielt skadelig hvis du er en av dem som ønsker å komme deg så langt foran ved scenen som mulig. Man kan faktisk få varig hørselskade etter bare fem minutter når man er på festival. De aller fleste som har vært på en konsert har nok opplevd summing og ringing i ørene etterpå. Dette er faktisk en indikasjon på at du kan ha fått en hørselskade, og hvis skaden allerede har skjedd er det for sent å gjøre noe. Det er derfor viktig å bruke ørepropper hvis man er glad i musikk og vil se favorittbandet sitt på konsert.

Hvordan ta vare på hørselen

Mange dropper ørepropper fordi de mener det ødelegger musikkopplevelsen. Men det finnes mange ørepropper som beskytter ørene men ikke ødelegger opplevelsen, som for eksempel

disse som former seg etter ørene. Gode ørepropper selges ofte på festivalene og man får også råd og tips på apoteker og butikker som selger lydutstyr.

På utendørsscenene er det som regel 90 til 100 db, og på innendørsscener ofte opp til 110 db eller mer. Allerede på et lydnivå på 80 db er det fare for hørselskade. For hver decibel lyden øker over dette, øker faren for varig hørselskade. Det betyr at ørepropper er like viktig som hvilket som helst annet festivalutstyr, som jakker, parajumpers og annet tøy for at det skal bli en vellykket festival.

Hvis man får hørselskade kan man få summing og ringelyd i øret. Dette kan være svært ubehagelig, og det kalles tinnitus, som er veldig plagsomt og som man ikke blir kvitt igjen.

Et veldig godt råd er å ikke stå for nærme høytalerne, siden man da kan bli eksponert for en lydstyrke på opp til 110 db. Da kan du skade hørselen din på få sekunder. Bruk også øreplugger av høy kvalitet, og benytt deg av ulike tips for festivalen som gjør at du får oppleve musikken på en god måte, samtidig som du unngår skade på hørselen din. Med gode øreplugger kan man senke lyden fra rundt 100 db til rundt 20 db, noe som gjør at man trygt kan være på konserter en hel dag uten å skade hørselen.