Verdens største ølfest

Hva er vel bedre tilbehør til god musikk og varme kvelder enn en kald øl? En god halvliter kan både slukke tørsten og heve stemningen. Mange kan si seg enig i det. Allikevel er det én gruppe mennesker som bryr seg ekstra mye om øl. I München, Tyskland har de nemlig flere hundre års tradisjoner for ølbrygging. En gang i året samles faktisk øl-elskere fra hele verden her. I München avholdes nemlig en av verdens største festivaler: Oktoberfest.

Bryllupsfeiring

Festivalens historie går tilbake over 200 år. Det hele startet 12. oktober 1810. Da ble Münchens borgere invitert til å feire den bayerske kronprins Ludwigs giftemål til Prinsesse Therese. Til ære for ekteparet gikk folk i parade. Byen arrangerte også et hesteløp og tivoli.

Gjennom årene har nye tradisjoner kommet til. Festen har etterhvert flyttet seg fra boder utendørs, til store innendørs ølhaller. Byens største bryggerier begynte å lage et eget Oktoberfest-øl. Siden 1950 har Münchens borgermester hatt ansvar for å åpne festivalen. “O’zapft is!” erklærer han eller hun når den første tønnen med øl, og dermed Oktoberfest, blir åpnet.

Dagens festival

I dag blir Oktoberfest kalt verdens største festival, og ikke uten grunn! Festivitetene begynner i slutten av september og pågår til første uka av oktober. De siste årene har 5 til 6 millioner mennesker deltatt. Hvert år drikker festivalgjengerne flere millioner liter øl.

Selv om festivalen har vokst betraktelig siden 1800-tallet er noen ting fortsatt det samme. Klesdrakten er spesielt viktig. Både tyske og internasjonale besøkende kler seg i tradisjonelle bayerske folkedrakter. Du burde nok sjekke partyking før du drar, for å passe inn i mengden. Menn burde ha på “lederhosen”, altså en type bukse av lær. Kvinnene har oftest på en kjole kalt “dirndl”. Men det blir mer og mer vanlig med bukser for dem som ønsker det.

Ikke bare er det hyggelig å drikke ølet som blir servert. Selve serveringen er et skue i seg selv! Servitørene i ølhallene konkurrerer nemlig om hvem som kan bære flest øl samtidig. Verdensrekorden til nå holdes av Oliver Strümpfel. Han bar nemlig 29 glass med øl over 40 meter.

Frisk luft

Trenger du en pust i bakken etter alle festlighetene? Vil du heller bare slappe av i grønne omgivelser? Englischer Garten, midt i München, er en av verdens største parker. På varme sommerdager ligger nesten hele byen her og soler seg. Mens noen tar surfebrettet fatt på elva Isar.

For dem som er glad i natur er Bayern et perfekt reisemål. En kort togtur fra München finner du de tyske alpene. Fra Oberstdorf eller Garmisch-Partenkirchen kan man legge ut på korte eller lange fjellturer.

Blir du fristet til en tur til Oktoberfest? Dra da vel! Husk å bestille hotellrom tidlig. Det aller viktigste å huske er den tyske skålen: “Prost!”