Woodstockfestivalen – alle festivalers mor

 

I dag er det ingenting rart eller unaturlig med store musikkfestivaler som arrangeres over flere dager, og som samler mennesker fra mange ulike land. Det har dog ikke alltid vært slik, og verdens første virkelig store festival, Woodstockfestivalen, var virkelig noe utenom det vanlige da den ble arrangert i 1969.

woodstock_redmond_havens

Da festivalen først ble planlagt ønsket man å arrangere den i Woodstock, New York. På grunn av gjennomføringsproblemer ble den i stedet flyttet til et gårdsbruk utenfor byen Bethel. Man valgte likevel å beholde navnet, som senere selvsagt har blitt verdenskjent og et slags synonym med hippiemusikk og fri kjærlighet. Festivalen var antatt å dra rundt 200 000 mennesker, men man endte til slutt med rundt 500 000 mennesker og scenen var satt for en verdensevent.

Three Days of Peace, Music and Love

 

Slagordet for festivalen var «Three Days of Peace, Music and Love”, og med det et kraftig slag mot samtidens krigshug og voldelige samfunn. Totalt opptrådte 32 musikere og band i løpet av disse tre dagene, til tross for at værgudene sendte både torden og kraftig regn. Til tross for at festivalen kom i land med alle artistene var det ikke et uproblematisk arrangement. Folkemassene førte til trafikkaos og store logistikkproblemer. I tillegg ble det konsumert store mengder alkohol og ulike narkotikum, og det var ikke bare bare å holde situasjonen under kontroll. Heldigvis var det bare to mennesker som døde under festivalen. Den ene ble faktisk overkjørt av en traktor da han sov i en sovepose på et jorde, mens den andre mest sannsynlig tok en woodstock_posteroverdose heroin. I tillegg ble det faktisk også registrert to fødsler i løpet av festivalen!

Når det kom til musikken så bød Woodstock på noen av de absolutt største navnene på den tiden, og dette er også en av grunnene til at festivalen ikke bare trakk så mange mennesker, men også levde videre i folkesjelen. Blant de absolutt største navnene kan man trekke frem Janis Joplin, Jimi Hendrix, Santana og The Who. Det er ikke uten grunn at magasinet Rolling Stone har innlemmet festivalen i sin liste over 50 øyeblikk som endret Rock & Rolls historie.